Wat moet je weten als je met de wagen reist?

Ward

Niets zo leuk als met de wagen op vakantie gaan, maar spijtig genoeg duiken er ook tal van hindernissen op die de vakantiestemming al snel kunnen verpesten. Wanneer vertrek je het best om de ellenlange files te vermijden in drukke perioden? Welke nationale verkeersregels en wetgevingen mag ik zeker niet uit het oog verliezen? En waar tank ik het goedkoopst als ik door Europa rijd? 

Vakantiefiles vermijden

Volgens Touring en VAB wordt de eerste grote drukte op de Europese wegen dit weekend verwacht en dan vooral op vrijdag en zaterdag. Aan de gekende knelpunten zoals de wegen rond Parijs, de Zwitserse Gotthardtunnel en in de buurt van Frankfurt zal het meer dan waarschijnlijk aanschuiven zijn. Ook de weekends van 28 juli en 4 augustus zullen waarschijnlijk heel wat files met zich meebrengen en worden dus best gemeden. Voor mensen die na hun vakantie niet gestresseerd willen thuiskomen, keren beter niet terug in de weekends vanaf midden juli tot 18 augustus.

Touring raadt dan ook aan om niet op vrijdag en zaterdag te vertrekken richting vakantiebestemming en terugkeren doe je best niet op zaterdag. Als je niet anders kan, wordt er aangeraden om op vrijdag na 9u te vertrekken en op zaterdag na 11 uur.

Lokale regelgeving

Wie op reis gaat met de wagen mag niet vergeten dat er vaak andere regels gelden dan hier in België. Zo zijn de alcohollimieten niet overal dezelfde, dien je soms extra zaken verplicht aan boord te hebben en kan het rijden zonder lichten overdag beboet worden in bepaalde landen. Op de website van de Europese commissie kan je terecht voor de verplichtingen in alle EU-landen zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan en kan genieten van je vakantie. Hieronder geven we alvast een kort overzicht van de zaken die je zeker niet uit het oog mag verliezen.

Alcohol
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat in landen zoals Hongarije en Tsjechië een nultolerantie geldt op het vlak van alcohol. In Luxemburg, Ierland en Groot-Brittannië laat men dan weer net iets meer toe dan hier en ligt de limiet op 0,8 promille in plaats van 0,5 promille. Bij onze noorderburen geldt voor bestuurders die minder dan 5 jaar hun rijbewijs hebben een promillage van 0,2.

Verplicht aan boord
Binnen Europa is er niet echt eensgezindheid over wat je allemaal aan boord dient te hebben en dat zorgt vaak voor onverwachte boetes. Onderstaande lijst bevat een aantal zaken dat je specifiek in een bepaald land aan boord moet hebben:

  • Een fluovestje en gevarendriehoek zijn niet enkel in België verplicht dus laat deze gewoon in je wagen liggen wanneer je op vakantie vertrekt.
  • In Zwitserland en Spanje moet je als brildrager achter het stuur altijd een reservebril mee hebben.
  • Sinds deze zomer is het in Frankrijk verplicht om twee alcoholtesters in de wagen te hebben. De goedkoopste alcoholtesters vind je voor twee euro in autospeciaalzaken en apothekers. Let er wel op dat de verpakking voorzien is van de vermelding ‘NF’ (Norme Française) zodat de tester reglementair is en dat een tester niet langer dan 2 jaar in de wagen blijft liggen. Tot 1 november is er wel sprake van een overgangsperiode en zal de Franse gendarmerie enkel waarschuwingen geven.
  • In Spanje moeten er altijd reservelampen in de wagen aanwezig zijn.


Lichten overdag
In zo’n 20 Europese landen is het inmiddels al verplicht om ook overdag je autolichten aan te steken. Omdat dit in België nog niet het geval is en oudere wagens niet voorzien zijn van dagrijverlichting, wordt dit nogal snel vergeten in het buitenland. In landen zoals Zweden, Denemarken en Finland is de verlichting overal verplicht en in landen zoals Italië en Rusland moet het dan weer enkel op bepaalde wegen. Om dus te vermijden dat je door de politie aan de kant wordt gezet, kan je de autolichten best altijd aanlaten. 

Tanken in het buitenland

We lezen of horen bijna iedere dag iets over de brandstofprijzen en dan vooral over het stijgen ervan. Op dit moment staat de olieprijs op het laagste peil in anderhalf jaar en valt het nog relatief goed mee om te reizen. Maar om nog wat extra geld over te houden voor de vakantie waar je al zolang naar hebt uitgekeken, is het geen slecht idee om verschillende landen met elkaar te vergelijken en op zoek te gaan naar de goedkoopste prijs aan de pomp. En uit het overzicht dat een Zwitserse website aanbiedt, blijkt er alvast een groot verschil te zijn tussen de Europese landen.

Zo betaal je in België voor één liter diesel gemiddeld €1,450 terwijl dit in Spanje maar €1,280 is en in Luxemburg zelfs maar €1,183 per liter. Op een tank van 60 liter diesel kan je dus al gauw 10 tot 15 euro besparen en dat loont toch al de moeite!

Met deze tips kan je je autoreis alvast zonder zorgen aanvatten en ten volle genieten van de vakantie!

Tags: Vakantie, tips, file, alcohol, reis

Delen:

Gerelateerde artikels


Recente reacties

Al fan op facebook?